БИГС ООД

ГУМИ.ДЖАНТИ.ЧАСТИ

БРЕМЕННИ ЗАД ВОЛАНА
БРЕМЕННИ ЗАД ВОЛАНА

БРЕМЕННИ ЗАД ВОЛАНА

По време на бременност трябва ли да се откажем от шофиране? Закопчаването на предпазни колани задължително ли е дори и в напреднала бременност? А може би за доброто на детето, трябва напълно да се откажем от това? Тези въпроси често се появяват на различни онлайн форуми, които получават много неясни отговори. Ето какво трябва да прилага бъдещата майка зад волана.

Все повече жени избират да карат кола, дори и в напреднала бременност. Това едва ли е изненадващо. Жените се реализират професионално и не искат да се откажат от предишния си активен начин на живот. Разбира се, често се появява мнението, че жените в напреднала бременност, трябва да се откажат от управлението на автомобил, тъй като тя е отговорна не само за себе си, но и за бебето си, а движенията й зад волана, поради нейното състояние могат да бъдат значително ограничени. Това разбира се е вярно. Все пак, има ситуации, в които бременната жена трябва да използва кола. Тогава най-добре е да избере най-безопасният маршрут. Въпреки, че инциденти се случват навсякъде, най-добре е да се „играе на сигурно" и да се опита да избере спокоен, най-малко неравен път, където рисковете са малки. Важно е също така, да се намали стресът по време на шофиране, защото детето усеща настроението на майка си и всяко безпокойство му се отразява. Така че е по-добре да пропътува няколко километра повече, но да намали риска от сблъсък.

Полският пътен закон освобождава жените във видима бременност от ползването на предпазни колани. Някои жени дори носят със себе си удостоверение от своя гинеколог за състоянието си. Въпреки това, незакопчаният колан носи много висок риск, ако се случи пътно-транспортно произшествие. Жените по този начин рискуват своя и на детето си живот и здраве. Имайте предвид, че правилно закопчаните предпазни колани не представляват заплаха, а могат само да помогнат в случай на инцидент. Въпреки това, трябва да се помнят няколко основни принципи.

На първо място, предпазният колан трябва да бъде възможно най-близо до тялото и да е опънат. Ако сте облечена с яке или друго дебело облекло, най-добре е да го свалите. Трябва да не се забравя, че раменният колан преминава диагонално между гърдите, а бедреният колан - под издутината на корема.

Бременната жена не бива да забравя за още един много важен въпрос - настройката на седалката. Воланът не трябва да притиска корема, а ефективността и движенията на водачката не могат да бъдат ограничени. С една дума, трябва да бъде запазена свободата на движение.  

По време на шофиране, предпазните колани могат сами да се преместват. Специално за бременните, производителите са подготвили специални адаптери за стабилизация на бедрената част на предпазния колан. По този начин се подобрява комфорта и повишава безопасността по време на пътуване. И това е важно - както за бъдещата майка, така и за нейното бебе.