БИГС ООД

ГУМИ.ДЖАНТИ.ЧАСТИ

ВАШЕТО ДЕТЕ СЕ СТРАХУВА ДА ПЪТУВА В КОЛА, ВИЖТЕ ТАЗИ СТАТИЯ
ВАШЕТО ДЕТЕ СЕ СТРАХУВА ДА ПЪТУВА В КОЛА, ВИЖТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

ВАШЕТО ДЕТЕ СЕ СТРАХУВА ДА ПЪТУВА В КОЛА, ВИЖТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

Децата се страхуват от различни неща. Някои от животните, други от силни звуци, други от пътуване с кола. Този страх най-често е резултат от неприятни преживявания при пътуване с кола. Произшествие, внезапно спиране, инцидент или прекалено бързо шофиране - детето може да се е уплашило от внезапно събитие, което определя неговия страх от качването в кола. Как да поправим тази ситуация? Какво можете да направите, за да може Вашето дете да преодолее страха си? Ето един начин, как можете да промените поведението на детето!

Първият начин, да привикне детето с автомобила и пътуването с него, е да го свикнете с леки дразнители. По какъв начин да направите това? Започнете с покупката на кола-играчка. Когато имате момченце, това вероятно ще е малко по-лесно. Детето трябва да започне да асоциира „Чичо кола" с приятни дейности. Покажете му клаксона, издавайте звуци, които напомнят рева на двигателя, покажете му, как се включват фаровете, кога може да слезе от колата и кога не трябва да прави това. Нека всички дейности, свързани с пътуването с автомобил за детето, са свързани с удоволствие. Съчетайте забавлението с учене и практически умения.

Друг начин е да се опитате да научите детето си, кога пътуването с кола е безопасно, а кога - не. Научете детето, как се закопчават предпазните колани, какво е скорост, въздушна възглавница, аптечка, пожарогасител. Всичко това обяснете на прост език, който детето със своя начина на мислене може да възприеме. Детето Ви трябва да е наясно с опасностите, които дебнат по пътя и как ние ги избягваме. Когато осъзнае всичко, което му обясните, това знание ще се трансформира в по-късен комфорт при пътуване. В резултат на това, при следваща ситуацията на пътя, то ще знае, как да се държи и няма да изпада в паника.

Опитайте се да убедите детето си да се качи в колата, като започнете от кратки разстояния, които съдържат някакъв приятен за детето елемент. Заведете детето на сладолед или го закарайте до парка или на детската площадка. Тогава то ще започне да свързва автомобила с приятни събития и следващите опити за пътуване с кола вече няма да създават проблем. Освен това, позволете му да си играе в автомобила. Вземете неговата любима играчка, приказка, пуснете любимата му песен. Придайте на колата малко от характера на дома, а след това всичко ще стане по-лесно.