БИГС ООД

ГУМИ.ДЖАНТИ.ЧАСТИ

КАК ДА СЕ ТРАНСПОРТИРА... ХАМСТЕР, РИБА И КАНАРЧЕ?
КАК ДА СЕ ТРАНСПОРТИРА... ХАМСТЕР, РИБА И КАНАРЧЕ?

КАК ДА СЕ ТРАНСПОРТИРА... ХАМСТЕР, РИБА И КАНАРЧЕ?

Любителите на малки животни са изправени пред едни и същи проблеми като собствениците на кучета и котки - какво да правим с домашния любимец по време на пътуване? Ако планирате по-дълга почивка най-добре е да намерите, кой да се грижи за Вашия домашен любимец - това ще му спести доста стрес. Ако обаче нямате такава възможност може да използвате следните съвети.

Хамстер
Това е малко страхливо животинче, което изисква нежни грижи. То понася относително лесно кратките пътувания, но дългите са по-проблемни. По време на пътуване до ветеринаря или на гости при приятел, сложете хамстера в малка транспортна клетка. Можете да поставите там малко стърготини от постоянната му клетката, за да се почуства то по-безопасно. На кратки разстояния не е нужно да да му давате храна и напитки - достатъчно е малко парче морков, краставица или пъпеш. Водата, съдържаща се в плодовете е достатъчна да предотврати обезводняването му. Препоръчително е да му сложите малък гризак, за да не скучае по време на пътуването. Ако пътуваш сам и няма кой да държи превозвания домашен любимец, погрижете се клетката му да бъде добре фиксирана, за да не се преобърне, докато шофирате или внезапно спрете.Дългото пътуване е доста по-трудно за Вашия домашен любимец.

Опитайте се да направите всичко възможно, за да облекчите тази стресова ситуация. В зависимост от това, колко дълго ще бъде пътуването, може да се окаже, че транспортната клетка не е достатъчна и трябва да вземете домашната му клетка. Телени клетки са най-подходящи, защото осигуряват по-добра вентилация. Не забравяйте, да поставите парче картон между седалката на колата и клетката - злонамерените хамстери могат да решат да си хапнат от тапицерията на седалката. Вярно е, че пластмасовата клетка предпазва вътрешността на колата, но в горещ ден може да се нагрее и да действа като фурна ... При дълго пътуване трябва да му осигурите храна и напитки. Но не оставяйте бутилката с вода в клетката - може да изтече или да се излее по неравен път. По-добре е да му дадете вода по време на почивките, когато колата е в покой. Не пускайте хамстера от клетката, докато пътувате. Разумно използвайте климатика, не забравяйте да поддържате оптимална температура и не слушайте силна музика. Ако пътувате през деня, хамстерът вероятно ще спи. Не забравяйте, че никога не трябва да оставяте Вашия хамстер в колата през нощта - особено при много топли и много студени дни.

Рибки
Рибите са по-малко взискателни, отколкото хамстерите, но и така трябва да не забравяте няколко важни принципа. От аквариумите с по-голям обем от 5 литра е най-добре да извадите рибките, а по-малките можете да вземете със себе си. Внимавайте и добре обезопасете аквариума - уверете се, че няма да се пукне или счупи. Можете също да поставите рибките в контейнер устойчив на спукване. Не забравяйте - по време на пътуване, не трябва храните рибките. Повечето видове могат да издържат дори и една седмица без храна, а храната влошава качеството на водата.За да не се излее водата, обезопасете резервоара като го покриете отгоре с пластмасова торба.

Не забравяйте обаче, че резервоарът трябва да се напълни само до 1/3 от обема. Винаги наливайте вода от аквариума. На всеки 4-5 часа, сваляйте торбичката, за да им осигурите чист въздух.Не препълвайте резервоара с рибки.
Някои видове се нуждаят от достатъчно пространство.Аквариумните растения и охлюви могат да бъдат транспортирани в пластмасови торбички с малко количество вода.

Ако е възможно, вземете със себе си, колкото се може повече вода от аквариума. Рибките по време на пътуването могат да се наранят и натъртят. Не забравяйте да попитате в зоомагазина за течни лечебни продукти. Добра инвестиция също са таблетки с кислород.

Канарчета
Първият сериозен проблем пред собствениците на птици при транспортирането е, в какво да ги превозят. За кратки пътувания най-доброто е тъмна и тиха кутия. Не забравяйте да направите няколко дупки в нея, за да осигурите с въздух. По-малките кутии са по-подходящи - уплашената птица няма да има пространство, за да маха с крила, така че рискът от нараняване е намален.В транспортния съд не поставяйте кацалки или други играчки, но можете да сложите една малка кърпа и малко стърготини от клетката - познатият аромат успокоява птицата. По време на кратки пътувания не е нужно да давате храна и вода.

Подготовка за дълги маршрути ползва други методи. Купете малка транспортна клетка и премахнете всички кацалки. Можете да оставите играчките, ако те са прикрепени към стената и са неподвижни. Контейнерите за храна и вода напълнете само наполовина и поставете малка кърпа на дъното на клетката, така че птицата да може да седне. С друга кърпа покрийте клетката, за да й осигурите тъмно и спокойно пространство. По време на почивките, извадете клетката и дайте възможност на птицата да се огледа. Можете също така да говорите на птицата, докато пътувате - познатият глас ще я успокои.Не забравяйте за напълните резервоара с вода.

Не всяка птица яде много по време на пътуване, но добре е също да се запасите с храна. Поставете клетката на сигурно място в колата - така че да не може да се премества по време на пътуването. От съществено значение е да я закрепите добре, напр. като я фиксирате с ремъци или заклещите между два тежки предмети. Също така осигурете постоянна температура по време на пътуването - птиците не реагират добре на промени в температурата.