БИГС ООД

ГУМИ.ДЖАНТИ.ЧАСТИ

ЕКО ШОФИРАНЕ - БЕЗОПАСНО ЛИ Е?
ЕКО ШОФИРАНЕ - БЕЗОПАСНО ЛИ Е?

ЕКО ШОФИРАНЕ - БЕЗОПАСНО ЛИ Е?

Най-често се казва, че еко шофирането влияе върху безопасността по време на шофиране и обикновено е така. Екологичното пътуване ограничава разхода на гориво, отразява се на техниката на шофиране и използването на автомобила.  Въпреки това, рискът възниква в момент, когато се опитваме на сила да пестим и действаме в ущърб на нашата кола, а даже и на другите участници в движението. Какво не трябва да правите, за бъдете в безопасност по време на шофиране?Най-опасното поведение, чиято цел е намаляване разхода на гориво, е шофиране в аеродинамичния коридор, създаден от друг автомобил.

В този случай, лека мъгла и неблагоприятни атмосферни условия могат да доведат до трагедия. В такава ситуация, шофьорът не вижда пътя, а само колата пред себе си.

Много често водачите, за да икономисат гориво, използват за спиране двигателя, вместо спирачката. Много хора смятат, че ако избягват натискането на спирачката, това ще им икономиса гориво. Като резултат, това създават опасна ситуация. Шофьорите, съсредоточени към икономисване на гориво, могат по този начин да доведат до опасен инцидент. В еко шофирането неизползването на спирачките трябва да бъде страничен ефект от внимателното наблюдение на пътя, а не самоцел. Когато спираме с двигателя, останалите шофьори не могат да видят светлината на „стопа" в нашата кола. Това може да доведе до по-нататъшни последствия. Когато трябва да използвате спирачките, задължително го направете!Друго поведение, което влияе отрицателно на безопасността, е ускорението на колата от твърде ниски обороти.

Когато имате нужда от повече мощност на двигателя, преминете на по-ниска предавка и дайте газ. Също така, внимавайте да не шофирате твърде бавно по отношение на общия поток на трафика на пътя. Още нещо важно, за което често забравяме - еко шофирането не може да бъде за сметка на другите участници в движението. Някои по пътя се движат по-бавно, а други по-бързо. Някой от водачите са хаотични, а други по-динамични. Понякога някой ни блокира, понякога ние някого. В такива случаи, опитайте да запазите поточността на трафика. Не мислете за спестяване.

Еко-шофирането трябва да се прилага с повишено внимание и здравия разум. Безопасността на първо място! Тя трябва да бъде наш приоритет.