БИГС ООД

ГУМИ.ДЖАНТИ.ЧАСТИ

ХИБРИДНИ АВТОМОБИЛИ - ПРЕДИМСТВА И НЕДОСТАТЪЦИ
ХИБРИДНИ АВТОМОБИЛИ - ПРЕДИМСТВА И НЕДОСТАТЪЦИ

ХИБРИДНИ АВТОМОБИЛИ - ПРЕДИМСТВА И НЕДОСТАТЪЦИ

Според някои, хибридните автомобили са бъдещето на автомобилната индустрия, според други експерти, те имат повече недостатъци, отколкото предимства и скоро ще отстъпят място на електрическите автомобили. Как функционират хибридните превозни средства и какви са плюсовете и минусите на тяхната употреба?

Хибридното задвижване е комбинация от два типа задвижки - двигател с вътрешно горене и електромотор. Докато двигателят с вътрешно горене е свързан с генератор на ток, електрическият едновременно изпълнява функцията на генератор за презареждане на батериите. Тези двигатели могат да работят заедно или последователно, в зависимост от нуждите. Първият хибрид е разработен през 1990 г. от производителите на автомобилите Porsche. Днес, тези устройства могат да се разделят на три вида: последователни, паралелни и последователно - паралелни.

Основното предимство на хибридните автомобили е намаляване разхода на гориво. Това е основната цел на създаването на тези автомобили. Освен това тези автомобили са много по-щадящи околната среда, благодарение на значително по-ниските емисии на вредни вещества, включително въглероден двуокис. Страните в Западна Европа са въвели специални данъчни облекчения за хибридните превозни средства (напр. в Лондон водачите на някои автомобили не плащат такси за влизане в центъра).

Въпреки това, хибридните коли нямат само предимства. Към основните недостатъци на този вид превозни средства можем да причислим високите разходи, свързани със сервиза и ремонтите. Новите технологии са скъпи, а полските сервизи могат да имат проблем с ремонта на хибридните модели. Освен това много голям недостатък е ограничената издръжливост на акумулаторите, задвижващи електродвигателите, а цената им надхвърля няколко или дори няколко хиляди злоти. А промените във времето в Полша (ниски температури през зимата и високи през лятото), със сигурност не удължават експлоатационния период на хибридните автомобилни батерии.

В Полша, хибридните автомобили могат също бързо да губят своята стойност, дори и поради малкия пазар на резервни части, липсата на обществено доверие и стимули за собствениците на тези автомобили. Изборът на нашия пазар на този тип автомобили все още е много малък, много по-малък, отколкото на запад, откъдето идва и високата степен на несигурност, с която потребителите се отнасят към този тип превозни средства.