БИГС ООД

ГУМИ.ДЖАНТИ.ЧАСТИ

ИКОНОМИЧНО ОСВЕТЛЕНИЕ ИЛИ КАК ДА СПЕСТИМ ОТ КРУШКИ?
ИКОНОМИЧНО ОСВЕТЛЕНИЕ ИЛИ КАК ДА СПЕСТИМ ОТ КРУШКИ?

ИКОНОМИЧНО ОСВЕТЛЕНИЕ ИЛИ КАК ДА СПЕСТИМ ОТ КРУШКИ?

Противниците са фокусирани основно върху по-малката ефективност на крушките, както и на по-големия разход на гориво. Какво да предприема, за да се предпазя от честото прегаряне на електрическите крушки? Ето някои основни съвети!

Първият, най-важен принцип, който препоръчват експертите, е да използвате крушки за денонощна употреба. В момента на пазара световните производители предлагат разнообразни продукти, които са много по-ефективни от енергийно неефективните. Каква е цената на такава крушка? Цените варират в диапазона от няколко до няколко десетки долара. Някои от крушките могат да бъдат закупени за около 8 злоти, а други ще струва около 66 злоти за комплект. Голямата разлика в цените се дължи предимно на качеството на тези продукти. Обикновено, те имат по-висока светлинна ефикасност от стандартните крушки, някои даже се рекламират с 90% увеличена светлинна ефикасност в сравнение с конвенционалните.

Много шофьори предпочитат да управляват на естествена дневна светлина и затова избират специални халогенни крушки. Благодарения на факта, че те са покрити с така наречения син филтър, светлината, която те произвеждат, е много подобна до дневната светлина. Производителите твърдят, че тази светлина подобрява видимостта на знаците и маркировката на пътя, което също води до по-малко умора по време на шофиране на автомобила през нощта. Цените на този тип крушки варират 80-100 злоти за комплект.

Днешният пазар предлага също крушки, използващи LED технологията (Light-Emitting Diode), т.е. един или повече свързани помежду си светодиоди, които са източник на светлина. Функционалността на тези крушки се основава на много високата им издържливост (до пет хиляди часа светене) и много ниска консумация на енергия (около 0.48 W), в сравнение с крушките с нажежаема жичка, това е много добър резултат. Недостатъкът обаче е, че те не могат да бъдат използвани във всяка кола, така че преди да изберете това осветление, трябва да проверите в диагностична станция, дали можете да ги монтирате в колата си. Недостатъкът на LED крушките е тяхната чувствителност към увреждане, например в резултат от неизправност на регулатора на напрежение в алтернатора. Цената на този тип крушки е от 30 до 60 злоти за брой (използвани във фаровете).

При избора на осветление, не забравяйте, че енергоспестяващи крушки са дълготрайна инвестиция. Дори еднократно да заплатите по-голяма сума - това си струва, защото в дългосрочен план, спестяваме повече.