БИГС ООД

ГУМИ.ДЖАНТИ.ЧАСТИ

ПРИНЦИПИ НА ЕКО-ШОФИРАНЕ
ПРИНЦИПИ НА ЕКО-ШОФИРАНЕ

ПРИНЦИПИ НА ЕКО-ШОФИРАНЕ

Да започнем с това, какво е еко-шофиране? Просто казано, това е шофиране, при което разходът на гориво и поддръжка са толкова ниски, колкото е възможно. За да можете да се използвате ефективно някои правила, на първо място трябва да познавате собствения си автомобил. Прочетете инструкциите, проверете онлайн форумите, събирайте ценни, практически съвети от други потребители на същите коли. Това ще Ви позволи да „почувствате" Вашия автомобил и в дългосрочен план ще доведе до икономично шофиране. Важно е също така да се грижите за техническото състояние на Вашата машина. Само, когато всички части функционират правилно, е възможно шофирате икономично. Изберете правилни гуми, използвайте добро масло - това е първата стъпка за бъдещо екологично шофиране.

Няма съмнение, че самото познаване на колата не е достатъчно. Какво друго е също толкова важно? На първо място - стилът на шофиране на колата. Това, по какъв начин караме колата, определя разхода на гориво. Не забравяйте да карате плавно, запазвайки подходяща динамика на шофиране. Нека се опитаме да бъдем един вид „гадатели" и да предсказваме потенциалните ситуации на пътя, това ще ограничи ненужното спиране или потегляне и ускоряване на нашия автомобил. Добре е да поддържаме постоянна скорост, ускорявайки превозното средство по контролиран начин.

Друг принцип на екологичното шофиране е съзнателно използване на двигателя и предавките. Не забравяйте, че трябва да ги сменяте по оптимален начин. Опитайте се да изключите двигателя по време на по-дълги спирания и не го загрявайте ненужно.

Проверете, по какъв начин зареждате гориво! Не използвайте гориво с по-голямо октаново число, отколкото препоръчаното в инструкциите на производителя. Освен това, не забравяйте да затваряте плътно и точно капачката на горивния резервоар, тъй като бензинът се изпарява бързо.

Отървете се от ненужните вещи, които не използвате, и които натоварват Вашия автомобил. Багажник на покрива напречни греди, ски, велосипеди - принципът е прост - не използвам, премахвам. Нека не забравяме, че правилната експлоатация на колата е важна основа за еко-шофирането.