БИГС ООД

ГУМИ.ДЖАНТИ.ЧАСТИ

ЩАДЯЩИ ОКОЛНАТА СРЕДА АВТОМОБИЛИ
ЩАДЯЩИ ОКОЛНАТА СРЕДА АВТОМОБИЛИ

ЩАДЯЩИ ОКОЛНАТА СРЕДА АВТОМОБИЛИ

Екологично чистите автомобили значително подобряват качеството на живота в големия град. Те не само, че са ефективно оръжие, насочено срещу глобалното затопляне, но също така имат по-ниски оперативни разходи, което води към финансови икономии. Европейският съюз все по-често призовава за намаляване на емисиите на въглероден двуокис и парникови газове, въвеждайки съответните законодателни промени. Дали светът е на прага на голяма автомобилна революция?

Според приетите разпоредби на Европейския съюз, до 2020 г. новите автомобили ще трябва да отделят 50% по-малко замърсяване от сега. Търсенето на екологични решения е свързано със свършващите ресурси на изчерпаемите енергийни източници като нефт. На автомобилния пазар много фирми, разработват иновативни решения, за да отговорят на екологичните изисквания.

Един от първите модели, представени на Европейския пазар, с автоматично включване и изключване на двигателя ISG е Киа сийд. Най-важното предимство на тази кола е монтираната система Idle Stop & Go, чиято основна цел е пестене на гориво. Но по-нисък разход на гориво се наблюдава най-вече в града, извън града, разликите са почти незабележими. Един от най-важните елементи на системата ISG е стартера, който се контролира от един модерен контролен модул (точно той решава за изключването на двигателя по всяко време). Как изглежда това от гледна точка на цената? Kia в базова версия струва около 50 хиляди злоти. И като добавите 1300 злоти можете да си купите екологичната версия.Много интересно предложение е електрическия модел G-Wiz на индийската компания Reva.

Във Великобритания, тази кола може да се купи за 9000 паунда. В какво се изразява екологичния й характер? Преход от 100 km струва не повече от 5 злоти (на нощна тарифа дори по-малко).

Как изглежда ситуацията в Полша? Фирмата Impact Automitive Technologies преди известно време започна производството на триколесен продукт SAMa. Основното предимство на колата е нейната простота и гъвкавост на управление, както и факта, че на 100 километра изразходва само 7 kWh (максимална скорост - 90 km/h). Освен това много голямо предимство на триколката захранвана с електрическа енергия е това, че може да се движи там, където е забранено за други автомобили с двигатели с вътрешно горене. Операционните разходи на превозното средство са малки, но цената на самия автомобил е около 37 000 (плюс батерии - 20000).