БИГС ООД

ГУМИ.ДЖАНТИ.ЧАСТИ

ДОБЪР ШОФЬОР - ИСТИНА И МИТОВЕ!
ДОБЪР ШОФЬОР - ИСТИНА И МИТОВЕ!

ДОБЪР ШОФЬОР - ИСТИНА И МИТОВЕ!

Какво означава да бъдеш добър шофьор? За някои, това означава, безаварийно шофиране, а други твърдят, че добрият шофьор е безопасния! В Полша за добри шофьори се смятат почти всички. Каква е истината и какви са вредните митове? Ето някои отговори!

1.   Бързото каране е знак за високи умения! 

МИТ! Няма по-погрешен възглед. Фактът, че някой шофира бързо и досега не е претърпял злополука, свидетелства за неговия късмет, а не - умения. Превишената скорост е признак на безотговорност и липса на уважение към другите участници в движението. Такова поведение на пътя не може да се толерира и оправдава с дългогодишен опит зад волана. Шофирайки водачът трябва да предвижда възможните опасни ситуации на пътя, а прекомерната скорост, не само пречи на това, а дори може да провокира инциденти.

2.   "На задната седалка не е нужно да се закопчават коланите" 

МИТ! Разбира се, че пътникът трябва да си слага коланите. Това е тяхното предназначение и не е важно, дали са отпред или отзад. В случай на челен удар, дори и при 50 km/h час, пътник със средно тегло, седящ отзад ще удари в предната седалка със сила от няколко тона. За последствията не е нужно да се пише. Нищо не оправдава неизползването на предпазните колани. По този начин не само пренебрегваме собствената си безопасност, но също така излагаме на риск пътниците в колата.

3.   "Опасностите на пътя не могат да бъдат избегнати"

МИТ! Разбира се, не всичко зависи от нас. Често се налага да контактуваме с безотговорни шофьори или други участници в движението. Но когато сами не провокираме определени ситуации на пътя, по-лесно ще избегнем опасни ситуации! 99% от опасните ситуации могат да се елиминират, а останалите 0.5% - да се ограничат. Появяват се случайни събития като например верижни катастрофи, снежни виелици, лавини, когато дори най-добрите шофьори нямат никакъв шанс да избегнат катастрофата, но останалите пътни ситуации могат да се овладеят при съответните умения.

4.   „Шофирам по този начин от години и все още нищо не се е случило" 

МИТ! „Все още" това е добро определение. Много шофьори имат повече късмет, отколкото разум, но все някога щастието им изневерява. Не е редно да се култивират вредните навици на пътя и после да се оправдават с досегашния опит. Даже ако шофирате от 30 години и досега не сте имали проблеми изпреварвайки като трети, в края на краищата след една или две години или един месец, може да нямате този късмет. Това че се чувствате сигурен на пътя, не значи, че сте добър шофьор.

5.   Добър, това значи безопасен! 

ИСТИНА! Това изречение изразява същността на правилното движение по пътищата, безопасността винаги е на първо място. Зад волана трябва да мислим за себе си, пътниците и другите участници в пътното движение! Когато винаги мислим за „безопасността" със сигурност можем да избегнем опасни сблъсъци или злополуки. По този начин ще се движим по пътя през много години, без излишни рискове. Не забравяйте за това, когато сте зад волана! ВИНАГИ!