БИГС ООД

ГУМИ.ДЖАНТИ.ЧАСТИ

КАКВО ТРЯБВА ДА ПРАВИМ ПРИ ПРОИЗШЕСТВИЕ?
КАКВО ТРЯБВА ДА ПРАВИМ ПРИ ПРОИЗШЕСТВИЕ?

КАКВО ТРЯБВА ДА ПРАВИМ ПРИ ПРОИЗШЕСТВИЕ?

Всеки от нас като активен участник в движението може да попадне в пътно-транспортно произшествие. В стресова ситуация, под влияние на адреналина, ние не винаги знаем, как да се държим и какво да правим. Ето защо, струва си да научите, как да осигурите за себе си и другите безопасност на пътя.

Първият ценен съвет - постарайте се, въпреки ситуацията, да запазите спокойствие. Стресът е най-лошия враг в тази ситуация, той може да попречи на рационалното Ви мислене. Овладейте емоциите си и не забравяйте, че животът на пострадалите може да зависи от Вашата бърза и адекватна реакция. Опитайте се да направите оценка на ситуацията и обезопасите мястото на произшествието. Сложете предупредителен триъгълник на известно разстояние от завоя, така че да предотвратите друг инцидент. Включете аварийните и паркинг светлини (през нощта, включете и късите - те ще Ви помогнат да осветите мястото на произшествието).

Доколкото Ви позволяват уменията, помогнете на пострадалите. Първо, проверете тяхното състояние -  дали са в съзнание. Ако са контактни, разберете, как се чувстват, какво ги боли, дали страдат от някакви заболявания. В случай, че са в безсъзнание или се оплакват от болка, не се бавете повече, незабавно се обадете на бърза помощ. Ако знаете, как да окажете първа помощ, използвайте своите умения. Проверете дишането и проходимостта на дихателните пътища.

В този момент, най-добре е да се обадите за помощ. Спешните повиквания, които трябва да знаете са: 

112- номер за спешни повиквания 
999 - Бърза помощ
998 - Пожарна 
997 - Полиция.

При обаждането трябва да предоставите своите лични данни, описание на произшествието и неговото място, количество и състоянието на пострадалите и друга допълнителна информация (обикновено по искане на диспечера). Ако по някаква причина не можете да се обадите по телефона, спрете другата кола, така че Вашите действия да имат резултат. Ако не може да се чака и да се разчита на помощ отвън, не си губете времето, а се опитайте да помогнете на пострадалите, доколкото можете. Постарайте се, пострадалите да правят, колкото се може по-малко движения и им осигурете чувството за безопасност, като им окажете психологическа подкрепа и повишите духа им. Говорете на пострадалия и се погрижете за него до пристигането на службите за спешна помощ.